Spanje roept alarmtoestand uit

Wachtende reizigers op het vliegveld Barajas in Madrid.
ANP

Madrid, 4 dec. De regering van Spanje heeft zaterdag de alarmtoestand uitgeroepen. De aanleiding is de wilde staking van luchtverkeersleiders, die tot een ontwrichting van het luchtverkeer van en naar het Zuid-Europese land heeft geleid.

Minister van Binnenlandse Zaken Alfredo Pérez Rubalcaba zei dat voor de luchtverkeersleiders nu het militaire recht geldt. Als zij het bevel om hun werk te hervatten niet opvolgen, kunnen zij in een snelrechtprocedure tot een lange gevangenisstraf worden veroordeeld.

De Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia heeft alle vluchten van en naar Spanje geschrapt. De maatregel geldt voorlopig tot morgenochtend vijf uur, aldus de luchtvaartmaatschappij.

Door de staking is het hele Spaanse luchtruim feitelijk gesloten voor luchtverkeer. Iberia deed een oproep aan alle reizigers naar Spanje niet naar de luchthavens te komen en passagiers die al op vliegvelden zijn naar huis te gaan. Tevens dringt de luchtvaartmaatschappij er bij klanten op aan vluchtinformatie online te volgen en niet te bellen om te voorkomen dat de telefoonlijnen overbelast raken.

Ook de Ierse prijsvechter Ryanair liet vandaag weten alle vluchten op Spanje te schrappen. Ryanair komt vanavond op zijn website met een update van de situatie.

Gepubliceerd in:
Economie