Minder animo stakingen TNT

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 8 dec. De animo voor staken bij TNT Post is gedaald. Medewerkers van het bedrijf begonnen gisteravond aan een driedaagse staking, maar één van de drie bonden is afgehaakt. „Wij zien een grotere opkomst van werkwilligen”, zegt een woordvoerder van TNT Post. De directie dreigt met juridische stappen tegen de overgebleven stakers.

Dit is de derde staking bij TNT Post in drie weken tijd. Op 16 november lag het werk één dag stil, 25 en 26 november twee dagen en nu drie. De actievoerders willen dat het bedrijf zijn saneringsplan aanpast door minder gedwongen ontslagen door te voeren. De directie van het bedrijf is de bonden de afgelopen tijd al tegemoet gekomen door het aantal gedwongen ontslagen terug te brengen van 4.500, via 3.100 naar 2.300. In totaal moeten er 11.000 werknemers vertrekken – het merendeel vloeit af via natuurlijk verloop of wordt aan werk buiten TNT geholpen.

Voor Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak is de oplossing van TNT nog niet goed genoeg. Zij organiseerden de huidige staking. Maar de derde bond bij TNT, de categorale bond BVPP, doet niet mee. „Verder staken is illusiepolitiek, er valt niets meer te halen”, zegt bestuurder Paul Jekkers van BVPP, die 5.000 leden heeft bij TNT.

Volgens de directie van TNT Post werkt de staking contraproductief. „Wij verliezen grote klanten. Daardoor hebben de postbodes straks nog minder te bezorgen”, zegt een woordvoerder van het postbedrijf. Paul Jekkers van BVPP deelt die angst. „Langer staken brengt TNT in gevaar. Straks is er geen geld meer om mensen te begeleiden naar ander werk.”

Abvakabo en CNV (respectievelijk 9.000 en 1.750 leden bij TNT) hebben een andere mening. „We vragen echt niet het onmogelijke”, zegt Peter Wiechmann van Abvakabo. „Ik ben gekke Henkie niet.” De twee bonden willen niet zeggen met welk aantal ontslagen ze wel genoegen zullen nemen.

En als TNT geen krimp geeft? Wiechmann: „Dan komt de kerstpost in gevaar. Onze volgende stap kan een vierdaagse staking zijn.”

Gepubliceerd in:
Economie