Ook Egypte negeert arrestatiebevel Bashir

De Soedanese president Bashir (links) op bezoek bij zijn Egyptische ambtgenoot Mubarak in Kairo.
Reuters, BBC

Khartoum, 26 maart. De Soedanese president Omar al-Bashir heeft vandaag Libië bezocht. Het is de derde keer dat Bashir zijn land verliet sinds het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag op 4 maart een arrestatiebevel tegen hem uitvaardigde wegens misdrijven tegen de menselijkheid in Darfur.

Eerder had een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd dat Bashir op weg was naar Ethiopië, maar later vandaag bleek dat Libië zijn bestemming was. Hij sprak daar met de Libische leider Gaddafi.

Gisteren bezocht hij zijn ambtsgenoot Hosni Mubarak in Egypte, maandag was hij in Eritrea. De drie landen die Bashir bezocht, hebben het ICC-verdrag niet getekend.

Het is nog niet bekend of Bashir eind maart naar de Arabische topconferentie in Qatar gaat. De premier van Qatar heeft dit president Bashir echter ontraden. Ook Soedans hoogste islamitische autoriteit heeft Bashir geadviseerd niet naar de Arabische topconferentie in Qatar te reizen wegens de dreiging van „vijanden van de natie”.

Het Strafhof vaardigde begin maart een arrestatiebevel uit wegens misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden in Darfur. In de West-Soedanese regio zijn sinds 2003 honderdduizenden mensen om het leven gekomen en miljoenen ontheemd geraakt als gevolg van het optreden van het regeringsleger en Arabische bondgenoten tegen etnisch Afrikaanse rebellen.

Bashir noemde het arrestatiebevel een „kolonialistische list”. Na het arrestatiebevel wees Soedan hulporganisaties het land uit. Volgens de VN brengt de uitwijzing van de hulporganisaties meer dan een miljoen mensen in gevaar.


Klik voor fotoserie

Gerelateerde artikelen:

Gepubliceerd in:
Buitenland
Foto's
Foto Video Audio