Fortuyn weg bij Leefbaar Nederland

Door een onzer redacteuren

DEN HAAG, 10 FEBR. Pim Fortuyn is niet langer lijsttrekker van Leefbaar Nederland. Het is tot een breuk gekomen tussen de partij en Fortuyn na uitspraken van de lijsttrekker in een vraaggesprek met de Volkskrant van afgelopen zaterdag. Daarin nam Fortuyn afstand van het partijprogramma over het aantal toe te laten asielzoekers. Volgens Fortuyn moet er niemand weer worden toegelaten, terwijl het congres van Leefbaar Nederland eerder nadrukkelijk heeft uitgesproken dat de grenzen nog wel open moeten blijven voor echte vluchtelingen.

Ook de opmerkingen van Fortuyn over het afschaffen van artikel 1 van de grondwet zetten kwaad bloed. Volgens Fortuyn beperkt dat artikel de vrijheid van meningsuiting. ,,Laat mensen die opmerkingen maar maken. Er is een grens en die vind ik heel belangrijk: je mag nooit aanzetten tot fysiek geweld'', aldus Fortuyn. Daarom moest dat ,,rare grondwetsartikel'' maar worden afgeschaft.

Voorzitter Jan Nagel van Leefbaar Nederland verklaarde zondagmiddag in het televisieprogramma Buitenhof dat het bestuur van de partij unaniem tot de conclusie is gekomen dat men niet verder kon met Fortuyn. Tijdens een spoedbijeenkomst in Hilversum gisteravond hebben het bestuur en Fortuyn besloten uit elkaar te gaan. Nagel gaat er vanuit dat Fortuyn zoals hij al eerder heeft gezegd, nu met een eigen lijst aan de verkiezingen zal deelnemen. ,,Wij strijden allemaal tegen Paars, maar Leefbaar Nederland verschilt in een aantal opzichten fundamenteel met Fortuyn. Misschien dat we met twee lijsten zelfs meer zetels halen'', aldus Nagel. Volgens de laatste peilingen kon Leefbaar Nederland met Fortuyn als lijsttrekker rekenen op 22 zetels.