Nederland eet 41 miljoen kilo friet per jaar

Arjen Ribbens

De Jaarprijs Voedingscentrum 2006 is gewonnen door de vet- en caloriearme frietsoort Fridéale van de aardappelverwerkende industrie Aviko uit Steenderen. Volgens Ineke Volkers van het Voedingscentrum Nederland smaakt de prijswinnende friet net als gewone friet.

Uw prijs is bestemd voor een product of initiatief dat een positieve bijdrage levert aan de volksgezondheid. In het verleden zijn steeds producten bekroond waar de gezondheid vanaf straalde. Dit jaar waren Fruitijs en Not Guilty Yoghurt genomineerd. Maar de prijs gaat naar friet.

„Ik kan me uw verbazing voorstellen. Voor het eerst is inderdaad een product bekroond dat niet in de Schijf van Vijf staat, onze voedingswijzer. Onder de 54 ingezonden producten waren er dit jaar veel die als ongezond bekend staan, maar door technologische aanpassingen een betere samenstelling kregen. Dat willen we stimuleren. Mensen snoepen ook graag, naast de gezonde voeding die ze eten. Jaarlijks wordt 41 miljoen kilo friet gegeten in Nederland. Als alle frietbakkers overgaan op de vetarme variant wordt enorme gezondheidswinst geboekt.”

Hoe gezond is vetarme friet dan?

„Wij delen voedingsmiddelen per productgroep in drie categorieën in: ‘bij voorkeur’, ‘middenweg’ en ‘bij uitzondering’. Friet zat bij de aardappelproducten altijd in de laatste categorie: slechts bij uitzondering eten. Maar het vetgehalte van Fridéale is zodanig laag, dat die friet is opgeschoven naar de middengroep. Nee, niet als tussendoortje en niet met vette saus. Maar wel in plaats van bijvoorbeeld gekookte aardappelen bij de hoofdmaaltijd.”

Eet u zelf weleens een frietje?

„Wie doet dat niet? Ik ga die nieuwe friet gauw eens proberen.”