Claim bezwaart zoon van Koenigs

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 27 okt. De rechtszaken over de teruggave van de Koenigs-collectie zouden niet gevoerd moeten worden. Dat zegt Wilhelm Koenigs, de enige nog levende zoon van kunstverzamelaar Franz Koenigs.

Hij heeft grote bezwaren tegen de claim tot restitutie van 37 tekeningen en een aantal schilderijen, die zijn nicht Christine Koenigs heeft ingediend bij de Nederlandse staat. „De goede naam van mijn vader is hierdoor ernstig in het geding.”

Donderdag behandelt de Raad van State het protest van Christine Koenigs tegen de afwijzing van de claim. Zij is een van de veertien kleinkinderen van de zakenman en bankier Franz Koenigs.

De Koenigs-collectie omvatte ruim 2.600 tekeningen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog viel de verzameling uiteen omdat Koenigs in financiële problemen was geraakt. Hij had een lening afgesloten met zijn kunst als onderpand. Vlak voor de Duitse inval besloten de joodse bankeigenaren hun bank te liquideren. Koenigs kon niet terugbetalen en de collectie werd verkocht aan de Rotterdamse havenmagnaat Van Beuningen, die delen daaruit doorverkocht aan de nazi’s.

Christine Koenigs stelt dat het hier gaat om ‘oorlogskunst’ die onder druk van de nazi’s onvrijwillig is afgestaan. Als het nazi-regime zich niet had laten gelden, zegt zij, had Koenigs een aanzienlijk hogere prijs gekregen. Volgens Wilhelm Koenigs waren de prijzen voor kunstwerken door de economische crisis in de jaren dertig echter sowieso fors gedaald.

Gepubliceerd in:
Kunst & Film
Oorlogskunst
Nieuws na 2003
Claim Koenigs
Meer kunstnieuws