Journalist: verhaal over loverboy is verzonnen

Door onze redacteuren Maartje Somers en Juliette Vasterman

Rotterdam, 17 maart. Het verhaal van Maria Mosterd, die op twaalfjarige leeftijd werd misbruikt door een loverboy, klopt niet. Dat zegt misdaadjournalist Henk Jan Korterink.

Mosterd schreef in 2008 het boek Echte mannen eten geen kaas, het relaas hoe ze vier jaar in de greep was van loverboys. Ze werd mishandeld, verkracht en moest zich prostitueren. Het boek werd een bestseller, er werden 250.000 exemplaren verkocht.

Maar volgens Korterink is het boek verzonnen. Zo is het volgens hem niet aannemelijk dat politie en gezagsdragers in Nederland meedoen met het toedekken van dit soort praktijken. En Korterink signaleerde broodje-aapverhalen. Zo noemt hij de scène waarin een jongen wordt gemarteld met een emmer met daarin een rat die verhit wordt op zijn buik. „Dat is echter onuitvoerbaar.” En dit kwam ook voor in de film 2 fast 2 furious uit 2003.

Hij ging op onderzoek uit, en maakte een reconstructie die in mei zal verschijnen onder de titel Echte mannen eten wél kaas (uitgeverij Nieuw Amsterdam). „Het bevat het ware verhaal van Maria en haar ‘loverboy’.” De auteur vertelt dat hij als eerste Manou heeft gesproken, de pooier in het boek van Maria. „Manou is geen loverboy. Er zijn met Maria Mosterd wel nare dingen gebeurd, maar niet door deze jongen.”

„Het gaat hier om het relaas van een slachtoffer”, reageert uitgever Chris ten Kate van Van Gennep. „Maria heeft het allemaal zo meegemaakt en ervaren. Het is haar subjectieve waarheid. Maar op basis van Maria’s boek kan geen aangifte gedaan worden tegen Manou.”

Stapels manuscripten krijgt hij binnen, zegt hij, „met zogenaamde waargebeurde verhalen die verzonnen blijken te zijn”. Maar zo’n verhaal is dit niet. „Het manuscript is onder onze aandacht gebracht door hulpverleners van de Hoenderloogroep. Zij behandelden Maria al een paar jaar. Volgens hen is dit nog maar het topje van de ijsberg. Er zijn haar nog veel ergere dingen overkomen die níet in het boek staan.”

Maria Mosterd was gisteren voor NRC niet bereikbaar voor commentaar. Uitgever Ten Kate laat weten dat zij niet wil reageren zolang het boek van Korterink niet is verschenen. Op haar weblog schrijft ze: „Ik krijg ook veel te horen over die school, en over dat ik dus heb gelogen, wat ik best kan begrijpen, als je alle dingen leest en hoort van bepaalde journalisten of kranten, gelukkig zijn er ook nog mensen die iets verder kijken dan dat, eigelijk heb ik nu niet echt heel veel zin om me te verdedigen, dus dat ga ik nu ook niet doen.”

Gepubliceerd in:
Kunst & Film
Nieuwsbrief