Smartshops verliezen geding paddoverbod

Doosje Mexicaanse paddo's à twaalf euro.
Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 28 nov. De Vereniging Landelijk Overleg Smartshops (VLOS) heeft vanochtend het kort geding verloren waarmee zij het paddoverbod wilde tegenhouden. Dat betekent dat zowel de teelt als de verkoop van verse hallucigene paddestoelen vanaf maandag aanstaande verboden is.

Minister Klink (Volksgezondheid, CDA) heeft 186 paddestoelen op lijst 2 van de Opiumwet geplaatst en daarmee verboden verklaard. Ook in het wild voorkomende paddestoelen, zoals de vliegenzwam, staan nu op de lijst. Gedroogde paddo’s waren al langer verboden.

De VLOS benadrukte dinsdag voor de voorzieningenrechter in Den Haag dat minister Klink niet kan aantonen dat het gebruik van paddo’s leidt tot schade aan de gezondheid of aan de samenleving. Bovendien vindt zij dat er te weinig rekening is gehouden met de te verwachten negatieve gevolgen van een verbod. Smartshophouders verwachten de helft van hun omzet te verliezen. De advocaat van de koepelorganisatie, Wouter Koelewijn, wilde het paddoverbod het liefst helemaal tegenhouden, en anders op z’n minst uitstel plus een „adequate compensatieregeling” voor smartshophouders.

De rechtbank stelde minister Klink volledig in het gelijk.

De VLOS is teleurgesteld. Advocaat Koelewijn: „Eerlijk gezegd had ik een ander vonnis verwacht. Op z’n minst uitstel van het verbod.”

De Haagse rechter heeft vanochtend nog geen motivatie gegeven. De VLOS zegt deze af te wachten en daarna te beslissen of zij in hoger beroep gaat.

Gerelateerde artikelen:

Gepubliceerd in:
Binnenland
Nederland
Nieuwsbrief
Drugsbeleid