Groenewold mentaal en fysiek weer de oude

Door onze redacteur Jaap Bloembergen

Renate Groenewold is terug van weggeweest. Ze vindt weer aansluiting bij de schaatstop en heeft haar privéproblemen overwonnen.

TURIJN, 13 DEC. Renate Groenewold is geen rijdster die met blozende wangen en vrolijke teksten de harten van pers en publiek weet te winnen. Ze heeft geen grappig dialect en staat nooit op de cover van modebladen. In het drukke centrum van Turijn kwam ze vorige week op de racefiets ten val, maar de fikse duikeling haalde de Nederlandse krantenkolommen niet of nauwelijks.

Groenewold (29) begeeft zich al jaren in het grijze gebied van goede prestaties en onopvallende uitspraken. Met haar erelijst verdient ze beter. Toen ze in 2002 in Salt Lake City olympisch zilver won op de drie kilometer, werd die prestatie tot haar verbazing en teleurstelling overschaduwd door de tweede plaats van de mediagenieke Gretha Smit op de vijf kilometer. En toen ze in 2004 wereldkampioene allround werd in Hamar - dertig jaar na Atje Keulen - kreeg ze evenmin de aandacht die Marianne Timmer als wereldkampioene sprint een maand eerder ten deel viel.

In de wandelgangen van de Oval Lingotto, de olympische schaatsbaan van Turijn, was er afgelopen weekeinde na anderhalf jaar eindelijk weer een glimlach te bespeuren op het gezicht van de geboren Groningse. Groenewold eindigde bij de wereldbekerwedstrijden als derde op de 1.500 meter en als vierde op de 3.000 meter. Haar aanzienlijke achterstand op de wereldtoppers Anni Friesinger en Cindy Klassen is volgens de Nederlandse subtopper ,,nog gemakkelijk in te halen''.

Getuigde de uitspraak van realiteitszin of bezigt de doorgaans schuchtere sportvrouw plotseling grootspraak? Feit is dat ze vorig seizoen als gevolg van privé-problemen op veel grotere achterstand was geraakt. Haar vader én trouwste fan kwam te overlijden. En ze verbrak de relatie met haar vriend, die vervolgens in een krant melding beweerde dat ze lesbisch was geworden. ,,Lekker belangrijk'', reageerde ze op de nieuwsgierigheid over dit onderwerp van voornamelijk mannelijke journalisten.

Ze kon er nu wel om lachen en reageerde voor het eerst op het valse bericht. ,,Willen jullie het echt weten? Nee, ik ben niet lesbisch. Al woon ik samen met een vriendin, maar we delen geen slaapkamer of zo.'' In het verleden woonde Groenewold in Heerenveen, bij het Thialf-stadion, samen met toenmalig ploeggenote Andrea Nuyt, de vriendin van Carl Verheijen. Heeft Groenewold een nieuwe vriend? ,,Drie keer raden'', grijnsde ze bij het verlaten van de Italiaanse ijsbaan. Eén ding is zeker: het gaat weer goed met Groenewold.

,,Ik heb me groot willen houden, maar mentaal en fysiek trok ik het allemaal niet meer'', blikte ze zaterdag terug op het dramatische schaatsjaar 2004-2005. ,,Mijn vader was mijn grootste supporter en toen hij er de eerste keer niet bij was, had ik na een ramprit op het EK allround even geen zin de pers te woord te staan. Anders had ik toch maar een potje gaan zitten janken. En wat lees ik vervolgens in de krant voor een shitverhalen! Ik ben toen echt afgemaakt. Heel laag allemaal. Alsof ik mijn privéleven zou kunnen afsluiten.''

Dit voorjaar verhuisde ze van Dalen naar Rolde en ze maakte ,,letterlijk en figuurlijk'' een nieuwe start. ,,Ik heb alle ellende achter me gelaten en ben helemaal opnieuw begonnen. Ik beleef ook weer veel plezier aan het schaatsen. Ik ben nooit gaan twijfelen aan mijn kansen voor de Spelen, maar iedere sporter heeft een bevestiging van zijn vorm nodig en die heb ik nu gekregen. Al moet het bochtenwerk nog veel beter.''

Groenewold hield bij de teamleiding van TVM al enige jaren een pleidooi voor meer vrouwen in de commerciële schaatsploeg. Dit jaar werd haar verzoek gehonoreerd met de komst van Ireen Wüst, vorig seizoen wereldkampioen junioren. Het negentienjarige talent heeft haar aanpassingsproblemen in het profmilieu overwonnen en reed zaterdag op de drie kilometer in de B-groep met een persoonlijk record sneller dan alle rijdsters in de A-groep, inclusief de onverslaanbaar geachte Friesinger.

Wüst had wel het voordeel van betere omstandigheden in de nieuwe ijshal, wist ook Groenewold. De oude en de jonge schaatskampioene kunnen het goed vinden met elkaar. Groenewold over Wüst, die zondag in de A-groep zesde werd op de duizend meter: ,,Ireen is een bikkeltje. Ze is onbevangen en vliegt er in. Ze neemt gelukkig veel van me aan. Andersom heeft ze mij op scherp gezet afgelopen zomer. Op de fiets rijdt ze mij er af, bergop althans. Op het vlakke ben ik iets sneller. Ja, ook ook in hartje Turijn'', lachte de oud-wielrenster haar valpartij van vorige week in de olympische stad vrolijk weg.

 

Gepubliceerd in:
Sport