Gamen is niet meer voor jongetjes

De spelcomputer Wii ‘krijgt zelfs oma uit haar stoel’.
Door Elske Schouten

Amsterdam.

Diana Bindenga (43) uit Almere staat zo’n twee keer per week in de huiskamer te springen voor haar televisie. Zwaaiend met een afstandsbediening probeert ze een virtuele tegenstander knock-out te meppen of met honkbal een homerun te slaan. En ze is fanatiek. „Met honkbal wil ik steeds verder slaan. Als de bal uit gaat, denk ik: verdorie. Nog maar een keer dan.”

Bindenga houdt niet van spelletjes, vertelt ze. Ook is ze geen „computer-iemand”. Maar wel is ze fan van de Wii, de nieuwste spelcomputer van Nintendo. De Japanse spelletjesfabrikant bracht vorig jaar de Wii en bijbehorende sportgame op markt. Gamers kunnen tennissen, bowlen of de ouverture van opera Carmen dirigeren door te zwaaien met een afstandsbediening die beweging registreert. Lichtelijk verslavend, vindt Bindenga. „Als ik eenmaal begin, blijf ik bezig. Ik wil gewoon winnen.”

Door klanten als Bindenga maakt Nintendo een van de meest succesvolle periodes door in zijn ruim honderdjarige geschiedenis. Het bedrijf, ooit begonnen met de verkoop van speelkaarten, laat met zowel spelcomputer Wii als zijn draagbare voorganger DS de concurrentie achter zich. Sinds de lancering in november vorig jaar zijn er wereldwijd 10,5 miljoen Wii’s verkocht. Daarmee haalde het deze maand de Xbox 360 in, de nieuwe generatie spelcomputer van Microsoft die een jaar langer op de markt is. Sony’s Playstation 3 blijft al helemaal achter.

De omzet van Nintendo verdubbelde het afgelopen boekjaar tot 6 miljard euro en de winst steeg tot 1,1 miljard, 75 procent meer dan in het jaar ervoor. Op de beurs is het bedrijf meer dan 40 miljard euro waard. Meer dan Sony, terwijl dat bedrijf tien keer zoveel omzet.

Nintendo heeft zijn succes te danken aan een nieuwe strategie: het bedrijf is games gaan maken voor de niet-gamer. Niet meer alleen mannen tot 25 jaar, maar ook ouderen, vrouwen, heel kleine kinderen of mannen met een drukke baan. En het werkt.

Jamila Sumalgy, verkoopster in een Amsterdamse Intertoys, ziet veel vrouwen en „oudere mensen” van 30 tot 40, spelletjes van Nintendo kopen. Terwijl de Xbox 360 en Playstation 3 volgens haar alleen jongens trekken. Consultant Laurens van den Oever van GfK Marketing Services bevestigt dat Nintendo „erin geslaagd is compleet nieuwe doelgroepen aan te boren”. GfK verwacht dat de verkoop van spelcomputers in Nederland dit jaar verdubbelt vergeleken met 2006, tot zo’n 240 miljoen euro. Op internetfora zoals van internetwinkel Bol.com staan commentaren als „de Wii krijgt zelfs oma uit haar stoel”.

Intussen hielden Sony en Microsoft met hun nieuwe computers een wedstrijd wie de meest geavanceerde en grafisch superieure spelcomputer kon bouwen. De Playstation 3 heeft high definition – dus superscherpe – beeldkwaliteit, een harde schijf van 60 gigabyte en een ingebouwde Blue Ray-speler, een van de twee mogelijke opvolgers van de dvd-speler. Ook de Xbox 360 heeft high definition-kwaliteit en grote rekenkracht. De Wii kan qua beeld en rekenkracht tegen geen van beide op. Maar is wel een stuk goedkoper.

Nintendo besloot het anders te gaan doen ten tijde van de vorige generatie spelcomputers, vertelt Frank Rittinghaus, marketing manager van Nintendo Benelux. Ongeveer elke zeven jaar komen de grote fabrikanten met een nieuwe computer. De kunst is om die in zoveel mogelijk huiskamers te krijgen, desnoods door ze met verlies te verkopen. Want hoe meer mensen de computer hebben, hoe meer mensen de spellen van die fabrikant kopen. En daar verdienen ze wel geld mee.

In de vorige ronde legde Nintendo’s computer Gamecube het af tegen de immens populaire Playstation 2 van Sony. Die had zo’n 60 procent van de markt in handen, terwijl Nintendo bleef steken op 20 procent. Het bedrijf kreeg te maken met winstdalingen en moest het vooral hebben van zijn draagbare computer, de Gameboy. „We merkten dat het moeilijk was een dik belegde boterham te verdienen”, zegt Rittinghaus.

Een ander probleem was dat de groei van de computerspellenmarkt na jarenlange voorspoed dreigde te stokken. In de VS en Japan daalde de verkoop van games, mede door de opkomst van spellen waarin je op internet tegen anderen kunt spelen – zoals het populaire World of Warcraft.

Kortom, Nintendo kon het zich niet meer veroorloven de niet-gamer te negeren. „We gingen ons afvragen waarom veertigplussers geen videogames spelen”, zegt Rittinghaus. Voor mensen die het nooit hadden gedaan, bleek het ingewikkeld. Want hoe bedien je een auto of machinegeweer met knopjes op een controller? Daarnaast bleken sommigen die vroeger wel speelden ermee te zijn gestopt door gebrek aan tijd. Veel spellen zijn zo complex dat het tientallen uren duurt voor ze zijn uitgespeeld.

Die twee dingen probeerde Nintendo te veranderen. De Nintendo DS is te bedienen met een pen, de Wii met een afstandsbediening. „Wie op een oude spelcomputer een bal wilde smashen in een tennisgame, moest bijvoorbeeld A-B-A indrukken”, zegt Rittinghaus. „Nu smasht hij gewoon.”

En vooral de spellen veranderden. Geen nadruk op ingewikkelde strategie- en schietspellen, maar op games die je ook snel tussendoor kunt doen. Zoals het spel Brain Training voor de Nintendo DS. Met korte opdrachten kunnen gamers hun hersenen trainen. In de hele wereld werd het een enorme hit.

Met de Wii, die begin dit jaar op de Nederlandse markt kwam, ging Nintendo op dezelfde voet verder. Begin volgend jaar lanceert Nintendo een drukgevoelige mat voor het spel Wii Fitness. Door de nadruk op beweging is de Wii als enige computer acceptabel voor ouders die zich zorgen maken over het gewicht van hun kinderen.

Toch is niet iedereen blij met de nieuwe aanpak van Nintendo. Een deel van de traditionele doelgroep vindt de nieuwe spellen maar suf. Op gespecialiseerde gameforums op internet zijn veel fans van de Wii te vinden, maar anderen laken de grafische kwaliteit of missen race- en schietspellen. Zoals het veel gehypete schietspel Halo 3 van Xbox, dat morgen verschijnt. „Hardcore gamers kopen de Wii wel”, zegt verkoopster Sumalgy. „Maar voor hen zijn er nog nauwelijks spellen.” Dat komt nog wel, zegt Rittinghaus. Binnenkort verschijnt een nieuwe versie van Resident Evil, „een echt 18-plus spel”.

De concurrentie heeft het intussen vooral druk met zichzelf. Sony moest de introductie van de Playstation 3 maanden uitstellen en verlaagde kortgeleden de prijs, terwijl die al niet eens de kosten dekte. De Xbox 360 maakte een goede start, maar de apparaten blijken door een ontwerpfout vaak te crashen en Microsoft moest 1 miljard dollar uittrekken voor reparaties.

Voorlopig lijkt Nintendo zich dus geen zorgen te hoeven maken. Voor het eerst sinds Super Mario staat het bedrijf in de gamemarkt weer aan kop. En dat dankzij klanten die niet van computerspellen houden.

Halo 3

Morgen brengt Microsoft, de concurrent van Nintendo op de gamesmarkt, de nieuwste versie van het Xbox-spel Halo uit: Halo 3.

Om de release van dit schietspel extra cachet te geven wordt er vanavond een Halo 3 VIP Première gehouden in het Tuschinkski Theater in Amsterdam, de nacht voor de release van het spel.

De release van Halo 3 is de belangrijkste voor Microsoft van het jaar 2007.

Van de eerste twee Halo spellen werden 14,7 miljoen exemplaren verkocht, die samen 700 miljoen dollar opbrachten.

Gepubliceerd in:
Economie
tech