SNS Reaal koopt Axa Nederland voor 1,75 miljard

De SNS Reaal neemt de Nederlandse verzekeringsactiviteiten van het Franse Axa over.
Door onze financiële redactie

Amsterdam, 4 juni. SNS Reaal neemt de Nederlandse activiteiten van het Franse verzekeringsconcern Axa over. De bank en verzekeraar uit Utrecht betaalt 1,75 miljard euro voor de overname, die met terugwerkende kracht per 1 januari plaatsvindt. Dat heeft het bedrijf vanochtend aangekondigd.

Met de overname, de grootste in de geschiedenis van SNS Reaal, weet de bankverzekeraar haar marktaandeel op de Nederlandse verzekeringsmarkt bijna te verdubbelen tot 9,2 procent. Daarmee haalt ze de nummer 5 van Nederland, Aegon, in. Onder Axa Nederland vallen ook de Nederlandse tak van Winterthur Verzekeringen en verzekeraar DBV. Het bedrijf is zowel actief in levens- als in schadeverzekeringen.

Door het ineenschuiven van de twee bedrijven zullen ongeveer 400 banen verloren gaan, waarbij geen gedwongen ontslagen vallen. SNS Reaal denkt 50 miljoen euro per jaar aan kostenvoordelen te behalen.

SNS Reaal, dat in mei vorig jaar een notering kreeg op de beurs van Amsterdam, zint al geruime tijd op een overname van een middelgrote verzekeraar in Nederland. Na het mislukken van fusiegesprekken met Delta Lloyd, drie jaar geleden, werden behalve Axa ook verzekeraars als De Goudse en Zwitserleven als overnamekandidaten voor SNS Reaal gezien. Na een serie kleinere overnames, waaronder Univé Leven en Nieuwe Hollandse Lloyd, kreeg SNS Reaal met de beursgang de financiële ruimte voor grotere overnames. SNS haalde daarmee ruim 400 miljoen op.

De overnamesom van 1,75 miljard euro voor Axa, plus een jaarlijkse rente van 4 procent, wordt gedeeltelijk betaald door een nieuwe aandelenemissie ter waarde van 350 miljoen euro. De Stichting Beheer SNS Reaal, die ook na de beursgang de grootste aandeelhouder bleef met 65,5 procent, zal voor 250 tot 300 miljoen euro meedoen. De stichting zal opnieuw aandelen verkopen, waardoor haar aandelenbelang wordt teruggebracht tot 55 procent.

De nieuwe combinatie behaalde vorig jaar bij elkaar opgeteld een omzet van bijna 3,7 miljard euro en een winst van 557 miljoen. Axa zal direct bijdragen aan de winst van SNS Reaal. De eerdere geformuleerde doelstelling van een jaarlijkse groei van de winst per aandeel van 10 procent per jaar blijft gehandhaafd. Beleggers reageerden enthousiast op het nieuws. Het aandeel SNS steeg vanochtend met ruim 4,5 procent tot 17,77 euro.

Gepubliceerd in:
Economie
Meer economisch nieuws